E-mail

"Stichting Ikusasa" financieel adoptieproject – Zuid - Afrika.

 

Hieronder een paar korte berichtjes uit Zuid-Afrika:

 

Meisje uit Johannesburg schrijft:

Hoi, mijn naam is Tanya en ik ben 14 jaar oud. Ik dank u voor alles wat u voor mij hebt gedaan. Ik ben er erg blij mee. Ik wou dat ik u kon ontmoeten, en dank u zeggen met een grote lach. Nogmaals heel erg bedankt.

Tanya (leeftijd 14 jaar, Klas: 9, gaat naar 10.)

 

Een familie uit Johannesburg schrijft:

Beste sponsor,

Ik wil u graag heel erg bedanken dat u voor ons schooluniformen heeft gekocht. En dat u mijn moeder helpt om het schoolgeld te betalen. Wij wensen u goede kerstdagen en nieuwjaar. Dank u nogmaals. Ik kom naar school tot ik examen doe op 12 mei. Gods zegen.

Familie Nambule.

 

Een kind uit Swanneville schrijft:

Dank u aan de sponsor.

Ik wil graag bedanken aan onze sponsor omdat die ons van de lagere plaats naar de hogere plaats heeft gezet. De sponsor geeft ons schooluniformen en betaalt ons schoolgeld en geeft alles wat we nodig hebben voor school. Dank u en mag u doorgaan met het goede werk.

Nobonke

 

Jongen uit Soweto schrijft:

Mijn naam is Kamugelo . Ik ben een 9 jaar oude jongen. Ik ben de jongste van de familie van 4 jongens en een meisje Reading. Ik hou van schrijven en tekenen. Mijn favoriete sport is rugby. Ik hou van spelen met mijn broers en zus. Als ik groot ben wil ik een soldaat worden want ik wil op mijn familie en land passen.

Kamugelo

 
E-mail
In 2003 kwam ik Thabo tegen in Swanneville. Een plaats in de buurt van Johannesburg, waar de armoede groot is. Via ons project kreeg hij de gelegenheid om naar school te gaan. Vanaf dag 1 kreeg hij financiële hulp van sponsor H. Hij kon redelijk goed leren en hij kreeg de gelegenheid om naar de Witwatersrand universiteit in Johannesburg te gaan. Hij kreeg een studie beurs en kreeg hulp van een 2e sponsor erbij.

De jaren waren voor onze student slopend. Thabo leefde in 2 werelden. Als arme jongen tussen zijn medestudenten had Thabo het erg moeilijk. Thuis was hij DE student en iedereen in zijn dorp keek naar hem op. Het leren ging erg moeizaam maar soms was hij ook onvoldoende gemotiveerd. Hij had heimwee naar zijn ouders en zijn omgeving. Thabo kon altijd terecht bij de MES voor hulp! MES steunde hem enorm door b.v. onderdak te verlenen. Elk jaar sprak ik met Thabo als "overzee moeder" (zo noemt hij mij) Soms kreeg hij van mij grote complimenten maar vaak was ik ook als een bezorgde moeder. (zelfs wel eens boos geweest!) Zijn puberteit was moeilijk.Thabo verloor een neefje en zijn vader overleed in 2007. Elk jaar kwam ik bij hem thuis en de armoede binnen het gezin nam steeds verder toe en leek onmogelijk om uit het diepe dal te komen. Intussen werd voor Thabo de studie steeds zwaarder..........

Helaas is in 2009 zijn studiebeurs gestopt en moest hij zijn studie afbreken. Nog 1 jaar kreeg Thabo extra financiële hulp van zijn 2 sponsors en kon hij nog een paar belangrijke cursussen gaan doen. Dat is allemaal goed afgerond. Inmiddels heeft hij wel heel wat leerstof in zijn levensrugzakje en daar kan hij best ver mee komen! We hebben trouwens hiervan geleerd: goed lerende kinderen uit een zeer arme omgeving hebben het bijzonder zwaar op de universiteit en zonder persoonlijke en deskundige begeleiding is het bijna onmogelijk om goed te functioneren op school! Maar niets is onmogelijk want Thabo heeft sinds augustus 2011 een baan bij een bedrijf genaamd African Renascence chamber of commerce & industry als coördinator van de provincie Gauteng.

Zijn taken zijn o.a. training geven en toezicht houden op districtsvoorzieningen voor zakelijke en gemeentelijke projecten.

Verder is zijn taak: het ontwikkelen en uitvoeren van strategieën voor nationale diensten voor jongeren.

Thabo is lid van de kerk geworden met de naam: "Het lichaam van Christus" Hij is daar gelukkig en verricht daar heel veel werk. En heeft daar evenwicht in zijn leven gevonden. De pastor is erg blij met Thabo. In zijn gemeente is Thabo president van de beweging "Christelijke Jeugd van Verlossing(redding, zieleheil)" die ernaar streeft Christenen op een praktische en effectieve manier te vormen tot ware discipelen van Christus.

Stichting Ikusasa heeft nog een groep kinderen in Swanneville die we helpen met schoolonderwijs. Thabo onderhoudt de contacten met deze kinderen namens MES en Ikusasa en indien nodig helpt hij de kinderen met huiswerk en dergelijke. Hij doet dit uit dankbaarheid aan de MES en Ikusasa maar ook zijn dorpje Swanneville heeft een plekje in zijn hart.

Zijn moeder heeft sinds november 2010 een baan aan de Khulutehani lagere school.

Zoals het er nu uitziet komt het hele gezin eindelijk uit een diep dal. Dat mede door het doorzettingsvermogen van de sponsors en Ikusasa en de MES.. We hebben met Thabo heel wat te stellen gehad maar we zijn trots op hoe hij (en zijn familie) de toekomst zonnig tegemoet ziet en het leven dragelijk is geworden binnen het gezin!

 

S5 Box