E-mail
Reisverslag 2009
De Coronation Training School voor gehandicapte kinderen in Johannesburg (Zuid-Afrika) heeft dringend een nieuwe schoolbus nodig. Daarom gaat het Adoptieproject Zuid-Afrika van de Stichting Ikusasa in Nederland actie voeren, want van de twee bussen van de school is er eentje altijd kapot en de andere heel vaak. Leerlingen kunnen daardoor soms niet van huis worden opgehaald en teruggebracht en missen hun lessen.

Ria Westerbeek uit Nieuwegein is bestuurslid van de stichting en heeft in april de school bezocht. “We gaan één of twee jaar op alle mogelijke manieren actie voeren, bijvoorbeeld via bedrijven, kerken en sponsors. Ook de school zelf zal proberen geld voor een bus bijeen te krijgen. Het hoeft niet per se een nieuwe te zijn; ook een goede tweedehandse bus is prima”, zegt ze. Er is al een financieel 'fundament' voor de actie gelegd door een schenking bij doop van een nieuw binnenvaartschip en een grote donatie van een echtpaar.

De Stichting Ikusasa draagt via giften van sponsors bij aan de opleiding van schoolkinderen in Johannesburg. Ria en haar man Luc zijn nu voor de zevende keer in Zuid-Afrika geweest om met eigen ogen te zien wat het resultaat van die giften is. Ze hadden de Coronation Training School elk jaar bezocht voor 1 dag, maar op dringend verzoek van de schoolleiding besteedden ze dit jaar meer aandacht aan de geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Die hebben het in Zuid-Afrika nog veel moeilijker dan andere arme kinderen.

“In Zuid-Afrika zijn kinderen een kapitaalsvoorziening voor de oude dag. Maar deze kinderen zijn niets waard en worden vaak door hun familie gedumpt, omdat ze alleen maar geld kosten”, vertelt Ria. “Dat zulke scholen bestaan is alleen maar geweldig”. Ze zijn er een hele week geweest, hebben bij leerkrachten geslapen en intens meegeleefd.

In die periode heeft Luc Westerbeek met een vader en een neef van een schoolkind één van de klaslokalen geschilderd. Ze gebruikten kwasten en sjablonen die sponsors in Nederland hadden geschonken. In het lokaal is op de muur een 'Hollands hoekje' geschilderd en hebben Ria en Luc er hun handafdruk op achtergelaten.

Onder schooltijd zijn Ria en Luc ook spontaan de klassen binnengegaan om te kijken hoe daar les wordt gegeven. “Ze zijn er heel praktisch bezig, bijvoorbeeld door de kinderen te leren hoe ze met geld moeten omgaan, hoe ze moeten koken of tuinieren. Per kind bekijkt de Coronation Training School wat het kan”, vertelt Ria. “Dan proberen ze dat heel praktische aan te leren, zodat die kinderen later aangepast werk kunnen doen”.

Toen Luc aan het schilderen was, ging Ria mee op huisbezoek. Ze kwam op plaatsen terecht die ze als ‘mensonwaardig’ omschrijft: ‘Het was soms niet om aan te zien’. "We dachten al heel veel te hebben gezien, maar nu zijn we dingen tegen gekomen die we in al die jaren niet hebben meegemaakt. Het was een heel bijzondere reis”.

 

Ria noemt het bezoek 'heel intensief'. "De mensen waren open en gastvrij en brachten veel eten, hoewel je weet dat ze het daar niet breed hebben. Soms claimden ze ons zelfs, al was het allemaal wel heel lief bedoeld. Het was erg mooi, maar ook heel vermoeiend”.

Ria en Luc zijn ook een dagje met kinderen van de Coronation School naar een dierentuin geweest. “Ze komen nooit buiten de deur en voor hen was dat uitstapje dus uniek. Dankzij de giften van de bruiloftsgasten op de trouwdag van onze dochter Ilse en de bijdrage van een sponsor konden we een bus huren, entree en eten betalen en voor kleine cadeautjes zorgen. Het was een enorme feestdag”.

De tweede week van hun verblijf in Zuid-Afrika hebben Ria en Luc Westerbeek veel vergaderd en andere scholen bezocht. Ze kwamen toen in contact met een Nederlands meisje, Dieneke, die werkt als vrijwilliger bij de Afrikaanse partner van de Stichting Ikusasa, de Metro Evangeliese Sorg (MES), en Ria hielp als er taalproblemen waren. Ze werd zo enthousiast over het project van de Stichting Ikusasa dat ze zich er nog vier maanden voor wil inzetten, locaties wil bezoeken en administratieve zaken wil regelen.

Tijdens hun bezoek stelden Ria en Luc ook vast dat de leefomstandigheden onder de zwarte bevolking in Zuid-Afrika in bepaalde opzichten wel beter worden en dat er heel veel huizen worden gebouwd, maar dat door de stroom ontheemden de zogeheten 'plakkerskampen' blijven bestaan, hoewel het de bedoeling was dat ze zouden worden afgebroken. Bovendien slaat de economische crisis toe en groeit de armoede, ook onder blanken en kleurlingen. "Meer kinderen die door Ikusasa worden geholpen, zijn bijvoorbeeld in de gevangenis terecht gekomen, omdat ze hadden gestolen. Je mag natuurlijk niet stelen, maar als je honger hebt…..", zegt Ria.

Ze had eerder al eens vastgesteld dat sommige kinderen plotseling waren 'verdwenen'. Nu ontdekte Ria dat ze om geld van het ene pleeggezin naar een ander gaan. De regering geeft namelijk per pleeggezin slechts voor twee jaar een bijdrage van 800 Rand per maand voor het onderhoud van het kind dat daarom na die periode naar een ander moet. “Nu snap ik waarom ze dan weer bij een oma zijn en dan weer bij een tante”.

De economische crisis is ook merkbaar in Zuid Afrika. Gezinnen die eerst in een “redelijk” huisje woonden, leven nu in een caravan of een oud volkswagenbusje. Uit onderzoek is gebleken dat in de binnenstad van Johannesburg 80% van de bevolking weer binnen een jaar verhuizen. Ria: “Er wordt vrijwel niets geregisseerd, dus is het erg moeilijk voor de MES om ‘onze’ verdwenen kinderen terug te vinden”.

Ook moest Ria teleurgesteld constateren dat familieleden een kind soms manipuleren om aan geld te komen. Tijdens haar bezoek aan Zuid-Afrika in 2008 liep ze een dag lang mee met een meisje van elf jaar. Het kind vertelde dat haar moeder aan de drank was, dat ze bij oudere mensen woonde die voor een goed internaat zouden zorgen en dat ze nog veel broertjes en zusjes had. Ria beloofde dat het schoolgeld voor haar zou worden betaald, maar dit jaar bleek dat ze alles had gelogen en in opdracht van haar ‘gastouders’ een dag lang toneel had gespeeld om aan geld te komen.

Ria: “Aan de ene kant was ik boos, maar aan de andere kant vond ik het voor dat meisje toch ook weer ontzettend zielig dat ze op deze manier moest bedelen, want het was zo’n lief kind”. Inmiddels zit het meisje nu toch een goed kinderhuis en heeft ze geen ondersteuning meer nodig via stichting Ikusasa.

Het scholenproject van de Stichting Ikusasa loopt in z'n totaliteit goed. “Al is het eigenlijk wel eens moeilijk om het evenwicht te vinden tussen hun cultuur en die van ons”, voegt Ria er aan toe. De gesprekken met het MES zijn volgens Ria positief verlopen. “Toen we daar waren, was er net controle van de Zuid Afrikaanse belastingdienst”, vertelt Ria die tevreden is over de samenwerking met het MES en over de gang van zaken.

Sponsors & belangstellenden die een bijdrage willen geven aan de bus-actie of aan de stichting Ikusasa, kunnen hun gift storten op Rabobanknummer 1132.04.124 te Middelharnis t.n.v. Stichting Ikusasa met vermelding van ‘Actie Schoolbus’. Meer informatie via e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of bij Coby Boere (06-53633389) of Ria Westerbeek (0620594114).

 

S5 Box