E-mail
Reisverslag 2014

Ikusasa bezoekt Zuid-Afrika2014-1
Ook dit jaar zijn Ria en Luc Westerbeek van de Stichting Ikusasa weer in Zuid-Afrika geweest, samen met een bevriend echtpaar, Egbert en Plonia Bruins Slot. Ikusasa (dat betekent Toekomst in de Zulu-taal) is een Nederlandse stichting die met hulp van sponsors kansarme kinderen in Zuid-Afrika financieel ondersteunt, zodat die naar school kunnen gaan.

Ze bezochten enkele projecten en scholen, gingen bij kinderen langs, verrichtten uiteenlopende werkzaamheden, zoals ruiten inzetten, deurtjes repareren, een houten vloertje leggen en was- en strijklessen in het Coronation Training Centre voor gehandicapte kinderen (CTC).


2014-2De vier Nederlanders moesten wel even wennen, want ze waren er in februari tijdens de Zuid-Afrikaanse zomer, met soms wel 29 graden. De eerste week van hun bezoek hadden ze geregeld overleg met de partner van Ikusasa, de MES (Metropolitan Evangelical Services) in Johannesburg. Ze hadden het druk met vergaderingen en ook met het bezoeken van en praten met kinderen die worden ondersteund.
“Verscheidene kinderen toonden hun oprechte dankbaarheid. Dat was ontroerend om te zien”, vertelt Ria. Omdat Ikusasa in 2013 tien jaar bestond, kregen alle kinderen een broodtrommeltje en een beker met het logo van de stichting. En uiteraard zat er ook een beetje snoep in het trommeltje.
2014-3Ikusasa ondersteunt op dit moment 215 kinderen, van wie 57 op het Coronation Training Centre. Acht van hen zijn geslaagd en vijf kinderen van CTC hebben hun opleiding afgerond. Twee kinderen zijn als gevolg van problemen thuis verhuisd naar een kindertehuis en twee kinderen hebben geen steun meer nodig omdat hun familie het zelf redt (de moeder heeft netjes bedankt!). Een ander kind heeft ook geen steun meer nodig en eentje is verhuisd naar Nigeria.

Eén kind is uit het project gezet, omdat het niet naar school ging en de verstrekte spullen had verkocht. Een meisje is zwanger geraakt en gestopt met school en haar tweelingzusje is vertrokken naar haar vriend in Orange Farm. Ria heeft de moeder van deze tweeling bezocht, maar die voelt zich machteloos tegenover haar tweeling. Een meisje is uitgeschreven, omdat ze totaal niet gemotiveerd was en al paar jaar in dezelfde klas zat.
Tijdens hun bezoek hebben de vier Nederlanders in twee dagen een grote groep kinderen uit Soweto en Johannesburg ontmoet. Luc en Ria hadden daarbij heel veel hulp van Egbert en Plonia Bruins Slot. Omdat zij twee jaar geleden ook mee waren, wisten ze precies hoe alles werkte. “Wat een luxe was dat”, vertelt Ria.
De projecten met de kinderen lopen goed mede dankzij de inzet van maatschappelijk werkster  Lizzy van de MES. Zij werkt met de kinderen die in Soweto wonen. De kindergroep in Johannesburg heeft nu wat meer aandacht nodig, mede als gevolg van verloop in het personeelsbestand. Het project in de township Swanneville wordt afgebouwd. “Het is te ver en te onoverzichtelijk voor de MES. We gingen er eerder alle jaren naar toe, maar we nemen er geen nieuwe kinderen meer aan”, aldus Ria. “Dit jaar was het niet meer nodig, omdat er nog maar paar kinderen zijn en het te veel tijd kost om hen te bezoeken. Het is wel anderhalf uur rijden”.
Op één school waren de vertegenwoordigers van Ikusasa en de MES niet welkom. Ze kwamen er voor de eerste keer en werden ervan beschuldigd dat ze kinderen wilden ontvoeren. Ze werden samen met de maatschappelijk werker van de MES door een bewaker weggestuurd. Later bleek dat eerder iemand zich als een vertegenwoordiger van de MES had voorgedaan en was toegelaten om foto's van kinderen te maken. De MES weet daar helemaal niets van. Inmiddels zijn op hoog niveau gesprekken tussen MES en de school gevoerd en zijn goede afspraken gemaakt. Ikusasa vindt het op zich wel erg goed dat de school alert is en op haar kinderen let, want er bestaat nog steeds kinderhandel.
2014-4Mede dankzij een aantal giften in verband met het jubileum en andere giften in de afgelopen tijd had Ikusasa dit jaar meer geld om uit te geven. “Het was een aardig bedrag en dat hebben we aan de armste kinderen besteed. Ze kunnen daarvan een kampeerweekeind betalen en de jongste kinderen krijgen een dagje uit naar een dierentuin”.
Bij haar huisbezoeken kwam Ria soms nare dingen tegen. “We kwamen in een verschrikkelijke 'woning', een flat. Elf mensen woonden er in een klein kamertje van drie vierkante meter. Ze slapen op de grond en hebben werkelijk niets. Het is werkelijk niet te geloven en daar betalen ze ook nog eens 600 Rand (€ 40,68) voor! Wat een gigantische armoede”. Dit bezoekje kreeg toch een mooi ‘staartje’, want de maatschappelijk werker beloofde een matras voor ‘ons ikusasakind’.
Met de hospitaalbus van de MES (in december geschonken door Heineken) zijn Ria en Plonia ook naar een berg geweest waar duizenden arme Zuid Afrikanen wonen. Veel vrouwen kwamen bij de bus om hulp vragen. “Vrijwel geen mannen, want een Zuluman is sterk en gaat niet om hulp vragen. Velen hadden daar diarree door vervuild water. Ook tuberculose komt veel voor. Enkelen lieten zich testen op aids. Veel vrouwen wilden een hoestdrankje voor hun kind hebben, al mankeerde dat niets. Ze hoopten zo dat drankje te krijgen om het zelf te kunnen opdrinken, omdat er alcohol in zit. Eén van moeders werd erg kwaad omdat ze niets kreeg”.
De verbouwing van het Lufunoni Home voor weeskinderen in Johannesburg is klaar. Het gebouw ziet er nu goed uit en is een mooi tehuis voor de kinderen geworden. Dankzij een gift uit Terneuzen staat er ook mooi speeltoestel buiten. Ikusasa heeft eerder een actie voor die verbouwing gevoerd en die is ruim binnen de begroting gebleven. Daardoor is er zelfs een beetje geld over. Het is de bedoeling om naast het Lufunoni Home in samenwerking met de MES en St Peter Child Care, een christelijke organisatie die is gesticht door leden van de St. Peter's by the Lake Community Church,  een ander pand voor de huisvesting van weeskinderen te bouwen, maar de plannen zijn nog niet helemaal rond. Totdat die definitief zijn, houdt Ikusasa het geld nog in de portemonnee. (en gaat de actie “Lufunoni” bij Ikusasa later opnieuw verder).
De tweede week van hun verblijf in Zuid-Afrika hebben de Ikusasa-vertegenwoordigers besteed aan het Coronation Training Center voor gehandicapten (CTC) in Johannesburg. Vijf kinderen krijgen geen ondersteuning meer, omdat ze ‘te oud’ zijn geworden. Die kinderen zijn allemaal goed terecht gekomen: van een aangepaste baan tot nog verder leren op een andere school! Er komen tien nieuwe kinderen bij. Vijf van hen moeten op korte termijn worden ondersteund en vijf komen later aan de beurt.
Van het huisbezoek aan één van de kinderen is Ria ‘erg geschrokken’. Ze vertelt: “Vreselijk wat ik zag! Het kind is geestelijk en lichamelijk verwaarloosd en bijna niemand kijkt naar hem om. De vliegen zaten om hem heen. Zijn ouders leven niet meer en zijn zusjes hebben ‘te druk’ met hun eigen kleine kinderen, maar ze ontvangen wel graag de gehandicapten-toelage van hun broer. Niemand brengt hem naar de schoolbus en daardoor gaat hij nooit mee. Er zal nu een andere oplossing worden gezocht, zodat hij wél naar school kan gaan. Hij heeft een beter leven op school dan thuis! Het is bijna te erg om te zeggen, maar onze hond zou ik daar niet willen laten liggen. Ik heb er op school op aangedrongen dat hij ergens anders wordt geplaatst waar meer aandacht voor hem is. Ik heb spontaan vijftig euro toegezegd, zodat hij komende winter in elk geval warme kleren heeft. De school koopt die kleding, zodat we zeker weten dat het geld goed terecht komt”.
Ria Westerbeek bezocht ook een sociale werkplaats waar verscheidene kinderen van CTC naar toe zijn gegaan. “Die werkplaats was honderd keer beter dan de andere sociale werkplaats waar ik in voorgaande jaren ben geweest. Ik ben blij dat er ook goede sociale voorzieningen in Zuid-Afrika zijn”.
Dankzij extra giften van sponsors kon Ikusasa vier airco-installaties voor de gehandicaptenschool aanschaffen. De kinderen kregen les in vier containers die zomers erg warm werden. Door de hitte in de klassen werden ze vaak erg duf. Ook bood een bedrijf twee rolstoelen voor de school aan en schonk een bank een groot bedrag om de laatste klaslokalen te verven. “Het geeft een goed gevoel dat ook Zuid-Afrika zelf voor zijn kinderen zorgt”, besluit Ria.

 

S5 Box